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Registros recuperados : 12 | |
3. | | IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORREA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii. Bioresource Technology, 289, article 121655, Oct. 2019. 7 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | ANDERSEN, S. L. F.; CASTOLDI, R.; GARCIA, J. A. A.; BRACHT, A.; PERALTA, R. A.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; MOREIRA, R. de F. P. M.; PERALTA, R. M. Improving enzymatic saccharifcation of Eucalyptus grandis branches by ozone pretreatment. Wood Science and Technology, v. 53, n. 1, p. 49-69, Jan. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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5. | | IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORRÊA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Degradação do corante vermelho do Congo pela lacase de Oudemansiella canarii: identificação dos metabólitos e avaliação da toxicidade. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 7., 2019, Londrina. Inovação tecnológica e desenvolvimento sustentável. Londrina: UEL, 2019. 4 p. Publicado no Anais Eletrônico da Galoá Proceddings. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | | UBER, T. M.; SILVA, G. B. da; SCARATTI, G.; AMORIM, S. M.; HELM, C. V.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Degradação e detoxificação do corante azul brilhante de Remazol R pela lacase de Oudemansiella canarii. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 7., 2019, Londrina. Inovação tecnológica e desenvolvimento sustentável. Londrina: UEL, 2019. 4 p. Publicado no Anais Eletrônico da Galoá Proceddings. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | RODRIGUES, L. G. G.; DALLA PORTA, M. G.; FRITZ, A. R. M.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BORGHESI, R.; LIMA, L. K. F. de; LUIZ, D. de B. Gerenciamento hídrico e de resíduos em indústria de processamento de peixes: estudo de caso (atum e sardinha). In: LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos (ed.). Processamento sustentável de peixe: relatos de casos em indústrias. Brasília, DF: Embrapa, 2024. cap. 6, p. 165-186. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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8. | | VIEIRA, T. F.; CORRÊA, R. C. G.; MOREIRA, R. de F. P. M.; PERALTA, R. A.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; GARCIA, J. A. A.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Valorization of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) waste: production of antioxidant xylooligosaccharides. Waste and Biomass Valorization, 2021. Publicado em 6 de maio de 2021. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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9. | | SPACKI, K. de C.; NOVI, D. M. P.; DURIGON, D. C.; FRAGA, F. C.; SANTOS, L. F. O.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; CORRÊA, R. C. G.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Improving enzymatic saccharification of peach palm (Bactris gasipaes) waste by biological pretreatment with Pleurotus ostreatus. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023. p. 109-110. SLACAN 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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10. | | SPACKI, K. de C.; NOVI, D. M. P.; OLIVEIRA-JUNIOR, V. A. de; DURIGON, D. C.; FRAGA, F. C.; SANTOS, L. F. O. dos; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; CORRÊA, R. C. G.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Improving enzymatic saccharification of peach palm (Bactris gasipaes) wastes via biological pretreatment with Pleurotus ostreatus. Plants, v. 12, n. 15, 2824, p. 1-16, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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11. | | MURAKAMI, K. T. T.; RODRIGUES, L. G. G.; PONSANO, E. H. G.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; BORGHESI, R.; FRITZ, A. R. M.; MOREIRA, R. de F. P. M.; ALVES, R. R.; LUIZ, D. de B. Caracterização dos efluentes como ferramenta na implementação de medidas de minimização, segregação, tratamento e reúso de efluentes: estudos de caso com processamento de tilápia, sardinha e atum. In: LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos (ed.). Processamento sustentável de peixe: relatos de casos em indústrias. Brasília, DF: Embrapa, 2024. cap. 7, p. 189-226. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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12. | | LUIZ, D. de B.; SANTOS, V. R. V. dos; LIMA, L. K. F. de; FRITZ, A. R. M.; BRIGIDA, A. I. S.; SOUZA, A. L. M. de; MUÑOZ, A. E. P.; FURTADO, A. A. L.; MESQUITA, E. de F. M. de; PONSANO, E. H. G.; GUIMARÃES, J. de T.; NAVAL, L. P.; RODRIGUES, L. G. G.; IWASHITA, M. K. P.; CHICRALA, P. C. M. S.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BORGHESI, R.; ALVES, R. R.; MARTO, V. C. de O. Manual para gestão da água e de resíduos do processamento de peixes. Brasília, DF: Embrapa, 2020. 77 p. il. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 12 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
20/12/2019 |
Data da última atualização: |
20/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORREA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. |
Afiliação: |
Daiane Iark, UEM; Ana Júlia dos Reis Buzzo, UEM; Jéssica Amanda Andrade Garcia, UEM; Vanesa Gesser Correa, UEM; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Rúbia Carvalho Gomes Corrêa, UEM; Rosely A. Peralta, UFSC; Regina de Fátima Peralta Muniz Moreira, UFSC; Adelar Bracht, UEM; Rosane Marina Peralta, UEM. |
Título: |
Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Bioresource Technology, 289, article 121655, Oct. 2019. 7 p. |
DOI: |
10.1016/j.biortech.2019.121655 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A single laccase with molecular weight of 41 kDa was produced by the white-rot fungus Oudemansiella canarii cultured on solid state fermentation using a mixture of sugarcane bagasse-wheat bran as substrate. The enzyme (5 U) was able to decolourize 80% of 50 mg/L Congo red within 24 h at 30 °C and pH 5.5. The relationship between the decolorization rate and dye concentration obeyed Michaelis?Menten kinetics, with KM and Vmax values of 46.180 ± 6.245 µM and 1.840 ± 0.101 µmol/min, respectively. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and mass spectrometry allowed to conclude that the laccase acts not only on the dye chromophore group, but also that it cleaves different covalent bonds, causing an effective fragmentation of the molecule. The action of the laccase caused a significant reduction in toxicity, as indicated by the Microtox test. In conclusion, O. canarii laccase could be useful in future biological strategies aiming at degrading azo dyes. |
Palavras-Chave: |
Biorremediação; Dye degradation; Lacase. |
Thesaurus NAL: |
Azo dyes; Laccase; White-rot fungi. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01891naa a2200313 a 4500 001 2117496 005 2019-12-20 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.biortech.2019.121655$2DOI 100 1 $aIARK, D. 245 $aEnzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aA single laccase with molecular weight of 41 kDa was produced by the white-rot fungus Oudemansiella canarii cultured on solid state fermentation using a mixture of sugarcane bagasse-wheat bran as substrate. The enzyme (5 U) was able to decolourize 80% of 50 mg/L Congo red within 24 h at 30 °C and pH 5.5. The relationship between the decolorization rate and dye concentration obeyed Michaelis?Menten kinetics, with KM and Vmax values of 46.180 ± 6.245 µM and 1.840 ± 0.101 µmol/min, respectively. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and mass spectrometry allowed to conclude that the laccase acts not only on the dye chromophore group, but also that it cleaves different covalent bonds, causing an effective fragmentation of the molecule. The action of the laccase caused a significant reduction in toxicity, as indicated by the Microtox test. In conclusion, O. canarii laccase could be useful in future biological strategies aiming at degrading azo dyes. 650 $aAzo dyes 650 $aLaccase 650 $aWhite-rot fungi 653 $aBiorremediação 653 $aDye degradation 653 $aLacase 700 1 $aBUZZO, A. J. dos R. 700 1 $aGARCIA, J. A. A. 700 1 $aCORREA, V. G. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aCORRÊA, R. C. G. 700 1 $aPERALTA, R. A. 700 1 $aMOREIRA, R. de F. P. M. 700 1 $aBRACHT, A. 700 1 $aPERALTA, R. M. 773 $tBioresource Technology, 289, article 121655, Oct. 2019. 7 p.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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